Belajar Dengan KuKu Besi

17 08 2009

Hujung minggu yang lalu aku menyibukkan diri dengan buat benda yang baru tapi dah lama aku tinggalkan.

Apa dia? Belajar Photoshop untuk edit gambar

Bengkel yang aku hadiri ni dianjurkan oleh KuKu Besi. Beliau adalah seorang fotografik yang aku kagumi artworknya. Apa yang seronoknya belajar dengan beliau ialah kerana kesempoian beliau serta cara pengajaran beliau yang best, simple dan penuh short cut. Pendek kata, aku senang belajar dengan beliau.

Kebanyakkan yang datang bengkel tu pun rata-rata adalah pengguna yang zero / baru dalam Photoshop termasuk lah aku. Cuma aku pernah la guna Photoshop ni dulu, belajarasas dengan abang aku dan jugak kawan aku masa di universiti dulu. Tapi itu dulu, dah hampir 10 tahun aku tinggalkan Photoshop ni

Paling senang aku guna untuk edit gambar pun aku guna Picasa je. Tapi Picasa macam limited la pulak penggunaannya pada aku. Jadi aku ambik keputusan untuk belajar Photoshop.

Apa yang aku dapat simpulkan di sini ialah, sebenarnya ada cara pendek nak belajar Photoshop ni walaupun sebenarnya tak la mencukupi tetapi mamadai la untuk beginner seperti aku ni. Namun begitu, kerja-kerja editing ni sememangnya memerlukan kesabaran dan komitmen yang amat tinggi.

Sebab tu aku tengok ramai photographer lebih senang tangkap gambo je, lepas tu editing kasi hantar kat orang lain😆

Penat woh! Penat kepala otak, penat badan, penat mata dan segala macam penat lagi.

Jadi ini je lah hasil bengkel aku selama 2 hari belajar dengan KuKu Besi.

sebelum isap rokokIni gambar asal daripada kamera

selepas isap rokokGambar sudah siap aku edit

Ini je lah yang aku dapat kongsi, sambil sambil tu aku masih lagi mencari lagi kalau-kalau ada tips dan trick untuk belajar serta menambahkan lagi ilmu Photoshop ni. Dulu masa aku kerja di Kelana Jaya tak berkesempatan nak belajar dengan Zafiq. Sedikit rugi pun ada jugak, tapi takpe lah, mungkin waktu tu aku sibuk dengan urusan kerja pejabat kot😈

Sekiranya berminat nak hadiri bengkel yang akan datang. Boleh la lawati website KuKu Besi  di:-

http://www.kukubesi.com/

Sambil sambil tu boleh la menghayati karya beliau yang agak radikal tetapi aku menyukainya🙂

p.s: gambar asal di atas kredit kepada KuKu Besi


Actions

Information

10 responses

18 08 2009
mama

mama pon baru bljar besik je….ntah bile nk bljar yg susah2 tu….nt ko dh pandai…leh ajo mama plak ….:p

18 08 2009
duakupang

Baru je belajar ni. Ni la namanya takde keje cari keje😆

18 08 2009
cecilia

ok ar tu xde keje cari keje.. ilmu nie.. bgs nti dh pandai ajar cc lak k.. hihihi

18 08 2009
nasha ajis

abg zeno dtg x bwk pon kmra mhl nk capture pic rayyan..haha

18 08 2009
duakupang

Tunggu Rayyan dah besar sikit baru best. Lagipun dia tido je kan
Tunggu time dia jaga nanti boleh la snap banyak-banyak ok😉

19 08 2009
KhaiSha

wow…menarik!.. nanti buat la kelas utk kami2 nih..hehehe

20 08 2009
lat

leh la shot byk2 foto kawin nti msti cantik edeting nya……..ahakz

20 08 2009
arapink

penah belajar dulu masa kat AD tp dah luperrr…

lawa kain batek😉

21 08 2009
duakupang

Lat,
Foto kahwin nanti suruh orang lain ambik laaa

Ara,
Kain batik itu la identiti Melayu😆

29 08 2009
kechik

nice… something i should pick up during confinement maybe.. eheh!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: